No items found.

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Amsterdam

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Midden in het bruisende hart van Amsterdam ligt een verborgen juweeltje: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Hier stap je terug in de tijd en verken je een prachtig bewaard grachtenpand uit de 17e eeuw. Smalle gangen en steile trappen leiden je naar historisch ingerichte kamers, keukens en bedsteden, zodat je uiteindelijk belandt bij het hoogtepunt van het museum: een volledige kerk op zolder.

Bezoek Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Smalle gangen en steile trappen leiden je naar historisch ingerichte kamers, keukens en bedsteden, zodat je uiteindelijk belandt bij het hoogtepunt van het museum: een volledige kerk op zolder.

Schuilkerk op zolder

De rijke katholieke koopman Jan Hartman laat in zijn eigen huis de zolderkerk bouwen en wijdt deze in 1663 in. In het openbaar uitoefenen van het katholieke geloof is in Amsterdam op dat moment verboden door het protestantse stadsbestuur. Protestanten nemen katholieke kerken en kloosters in beslag en gebruiken deze voor hun eigen protestantse diensten. Katholieken moeten dus creatief zijn en vieren hun missen in huiselijke kerken. Het protestantse stadsbestuur gedoogt deze verborgen gebedshuizen, zolang ze maar niet zichtbaar zijn vanaf de straat. In de Republiek zijn duizenden schuilkerken van allerlei gezindten.

Vrijheid van geweten en godsdienst komt in de zeventiende eeuw in diverse Europese verdragen te staan om einde te maken aan oorlog en geweld. Dit schept de basis voor de vrije democratische samenleving die Europa kenmerkt.

Tegenwoordig zijn bezoekers uit de hele wereld verbaasd over de unieke schuilkerk in  Museum Ons' Lieve Heer op Solder. Zij vragen zich af hoe deze ontstaan is. Het museum vraagt aandacht voor tolerantie en religieuze diversiteit in de hedendaagse samenleving.

{{gallery}}

Vrijheid van geweten, religie en identiteit

De unieke huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zet aan tot nadenken over vrijheid en tolerantie: hoe vrij waren katholieken in de 17e eeuw, toen zij hun geloof niet in het openbaar mochten uiten? Dit vraagstuk is nog altijd actueel. In het programma Voices of Tolerance nodigen wij leerlingen uit om met elkaar in gesprek te gaan over hun eigen ervaring met vrijheid, tolerantie en diversiteit. Hoe vrij voelen jongeren zich in onze cultureel diverse en multireligieuze samenleving? Kunnen en durven zij zichzelf te zijn?

Leer meer over educatie