No items found.

Koloniën van Weldadigheid

Nederland & België

Koloniën van Weldadigheid

Ruim 200 jaar geleden ontwikkelt Nederland speciaal voor arme mensen een bijzonder gebied, de Koloniën van Weldadigheid. Generaal Johannes van den Bosch bedenkt dit unieke plan en krijgt hiervoor steun van Koning Willem I. Van den Bosch koopt goedkope woeste grond in Noord-Nederland en sticht in Drenthe, Friesland en Overijssel landbouwkoloniën, waar arme mensen kunnen wonen, werken en leren. Ook in het huidige Vlaanderen verschijnen koloniën. De kolonisten veranderen het landschap enorm. Daardoor zijn deze vroegere landbouwkoloniën nu zo bijzonder dat de koloniedorpen niet alleen het Europees Erfgoedlabel hebben maar ook UNESCO werelderfgoed zijn. Beleef het verhaal van de eerste kolonisten in Museum De Proefkolonie, de wezen in het Nationaal Gevangenismuseum en de bedelaars in het bezoekerscentrum Ommerschans.

Bezoek de Koloniën van Weldadigheid

Hoge heren uit grote delen van Europa bezoeken de Koloniën van Weldadigheid (...). Het inspireert ze om zelf met binnenlandse koloniën de problemen van hun landen op te lossen. Zo helpen de Koloniën van Weldadigheid om in Europa anders te kijken naar armoede

{{gallery}}

Voor altijd een eind aan armoede?

De arme gezinnen komen uit grote delen van Nederland, vooral uit de grote steden. In ruil voor werk op het land mogen ze wonen in een koloniehuisje. Er is een dokter, mensen gaan naar de kerk en alle kinderen moeten verplicht naar school, wat op dat moment in de rest van Nederland nog lang niet altijd gebeurt. De mensen hebben in deze ‘Vrije Koloniën’ alle basisvoorzieningen. Zo krijgen ze een kans op een nieuwe toekomst. Voor het eerst is er een landelijk plan om armoede te bestrijden.

Al snel komen er ook Koloniën voor bedelaars in de Ommerschans en voor wezen, vondelingen en verlaten kinderen in Veenhuizen. Ze verblijven in grote gebouwen, waar strenge regels gelden en ze hard moeten werken. Als ze dit goed doen, mogen ze misschien wel naar de ‘Vrije Koloniën.’ Maar ook daar zijn de regels streng en wie zich er niet aan houdt, kan maar zo naar de Ommerschans of Veenhuizen gestuurd worden. In België laat Van den Bosch soortgelijke Koloniën bouwen, want waarom zou je stoppen met een goed plan? Veel mensen zien het als een experiment. Zal armoede echt voor altijd op te lossen zijn? Hoge heren uit grote delen van Europa bezoeken de Koloniën van Weldadigheid om te kijken of dat echt kan. Ze schrijven er driftig over: kan zoiets ook in hun eigen land? Het inspireert ze om zelf met binnenlandse koloniën de problemen van hun landen op te lossen. Zo helpen de Koloniën van Weldadigheid om in Europa anders te kijken naar armoede en om mensen een volwaardige plaats te geven in de samenleving.


{{ spotify }}

Educatie

Kijk op de websites van de musea van de Koloniën van Weldadigheid in Nederland voor tips bij het maken van een spreekbeurt, (profiel)werkstuk of essay over de Koloniën.

Proefkolonie

Gevangenismuseum

Ommerschans